Wens je meer informatie?

Bemiddeling

Conflictbemiddeling

Wat is bemiddeling? Bij conflictbemiddeling bemiddelt een onafhankelijke derde tussen de partijen in een conflict. De bemiddelaar zal een gespreksstructuur aanbrengen om een voor alle partijen aanvaardbare oplossing te vinden. Essentieel is om de (veelal verstoorde) communicatie tussen de partijen weer op gang te brengen, Alle partijen aan het woord laten, waarbij spreektijd gelijk wordt verdeeld, nieuwe inzichten over eigen en andermans belangen te laten benoemen en hen andere invalshoeken te bieden bij het zoeken naar die oplossing.  Roger Ritzen is getraind en opgeleid in zowel Nederland als Vlaanderen als mediator en in Belgie wettelijk 'erkend bemiddelaar', werkzaam voor Vlaamse rechtbanken en hoven.

 

Collaboratief onderhandelen

Het voeren van collaboratieve onderhandelingen is een vorm van minnelijke geschillenbeslechting door onderhandeling. Elke partij wordt bijgestaan door een collaboratieve advocaat. Een collaboratieve advocaat stapt af van zijn traditionele rol van brenger van het nieuws dat de ander ongelijk heeft. Hij is niet boven alles de tegenstander van de andere partij. De collaboratieve advocaat probeert samen met de collaboratieve advocaat van de andere partij om in aan regels gebonden transparantie ‘creatieve oplossingen’ te vinden en partijen tot een akkoord te brengen.  In tegenstelling tot de bemiddeling, is er bij een collaboratieve onderhandeling geen neutrale derde betrokken. De deelnemers aan de collaboratieve onderhandeling zijn de partijen en hun respectieve collaboratieve advocaten. Roger Ritzen is zo'n speciaal opgeleide en door de Vlaamse Orde van Advocaten erkende Collaboratieve Advocaat.


Intervisie

Wat is intervisie? Intervisie is een professionele uitwisseling tussen gelijken die met soortgelijke uitdagingen te maken hebben. Het doel is kwaliteitsverbetering door inzicht in gedrag en houding te bevorderen en blijvend te ontwikkelen. Een intervisiegroep onder leiding van een opgeleid en ervaren intrevisiebegeleider biedt een structuur om tot diepere inzichten te komen, dankzij een beproefde (werk)methode.De onderwerpen die aan bod kunnen komen tijdens intervisie kunnen o.a. zijn: dilemma's over hoe ver gaan met een klant, een destructieve partij in een proces of groep, veranderingen vormgeven, leidinggevende aanpak van teams, ethische of anderszins dilemma's … Kortom, dat waar we allemaal wel eens mee worstelen. Intervisie onderscheidt zich van opleiding/training omdat er geen nieuwe modellen of input gegeven worden door een opleider of expert. Er is voor bieden van een kader wel een begeleider essentieel. Roger Ritzen is een door de Nederlandse Orde van Advocaten erkende Intervisie Begeleider en inmiddels ook als zodanig actief voor de in Vlaanderen erkende bemiddelaars, die aan kwaliteitsverbetering willen doen

 

Change management

Vastlopende besluitvormingsprocessen, veranderingsprocessen, zoals onder andere kostenbeheersing, kwaliteitsverbetering, hernieuwde marktoriëntatie of crisissituaties, met al dan niet implementatie van nieuwe vergaderstructuur, kunnen resulteren in tijdelijke behoefte aan opzetten, begeleiden en/of voorzitten van nieuwe vergader- en beslisstructuur. Op grond van een analyse van de problematiek worden doelstelling en plan van aanpak, inclusief de verwachte duur van de opdracht, tijdsinzet per week en honorering vastgelegd. Gedurende de looptijd van het plan zijn vaste evaluatie- en controlemomenten ingebouwd. Na afloop van de opdracht vindt een eindevaluatie plaats en wordt een rapport overhandigd. Generale doelstelling is de organisatie zo snel mogelijk voor te bereiden op het in eigen hand nemen van het veranderingsproces.

Conscious contracting

Iedere advocaat gebeurt het: kunt u mij een Model-contract opsturen? Wat partijen nu exact beogen met de specifiek aangeduide overeenkomst blijft onduidelijk. De begeleider die partijen wil helpen bij het opmaken van duurzame, leesbare en bestendige contracten vraagt dan naar de behoeftes en belangen, bij voorkeur van beide partijen. Vanuit die aldus geinventariseerde belangen en behoeftes wordt een lijst met te regelen punten gemaakt en zoveel mogelijk onderwerpen gebundeld. Die te regelen punten worden dan omgezet in teksten die de belangen en behoeftes leesbaar en bondig benoemen. Dat wordt tot een geheel gemaakt, dat een document is dat aansluit op wat partijen zelf hebben aangegeven te willen regelen. Het is geen abstract document waarvan iedereen zich later afvraagt waar het vandaan komt of wat er bedoeld is.

 

Meer info of vragen?

Contactgegevens

D.B.T.A. BV
Plaatsnijdersstraat 7
B-2000 Antwerpen
info@rogius.be

Erkenning (in aanvraag)